skolesystemet i usa

Det amerikanske skolesystemet er ganske forskjellig fra det norske, og jeg tenkte jeg skulle forklare litt hvordan det er her. Det varierer litt fra stat til stat, men det er ganske likt. Dette er slik det er her i Blanchard hvertfall. 

For det første er skolene delt opp litt annerledes. Du begynner i pre-k (preparation kindergarten), og når du er 5 år går du i kindergarten i ett år. Du kan bli "held back" et år om foreldrene dine føler for det. Deretter begynner du på elementary school, så intermediate, og så junior high. Fra 9. til 12. klasse går du på high school. Som dere sikkert vet, er de trinnene kalt freshman year, sophomore year, junior year, og senior year. Det som også forskjellig fra Norge, er hvordan klassene er delt opp. I Norge er det jo slik at de som er født på samme årstall går i samme klasse, men her er det slik at du må fylle f.eks. 16 i løpet av skoleåret. Siden jeg er født i desember skulle jeg egentlig ha vært junior, men jeg fikk heldigvis være senior. Jeg sa bare at jeg skulle være i 12. klasse i Norge, så da gikk det bra. Dette betyr at de fleste på trinnet mitt fyller 18 før juni, med mindre de har blitt held back. Den eldste på trinnet mitt blir 20 år i år. Jeg har også hørt om noen skoler som ikke lar utvekslingsstudenter være seniors, uansett om de fyller 18 i løpet av skoleåret. Det er noen som også får være seniors, men som ikke får graduate. Heldigvis får jeg lov til det også. 

Som dere ser på filmer, er det lærerne som har sine egne klasserom, ikke elevene. Dette var veldig uvandt for meg i begynnelsen, og jeg synes det var stressende å finne frem. Dette gikk seg heldigvis fort til. Alle har også helt forskjellige timeplaner, og det er ikke ofte du har mange av de samme i de forskjellige klassene dine. I tillegg er det lunch A og B, så er du veldig uheldig kan alle vennene dine komme i den ene og du i den andre. Noe annet som var litt uvandt igjen, var at vi må gjøre lekser. Lærerne samler enten inn leksene, eller så går de rundt og sjekker at alle har gjort det. Hver assignment er verdt en viss poengsum. Slik er det med prøver og quizer også. I de fleste klassene mine er prøvene verdt 50%, lekser er verdt 25%, og quizer er verdt 25% av karakteren din. Karaktersystemet er slik at 90-100% er A, 80-90% er B, 70-80% er C, 60-70% er D, og alt under 60% er F - da stryker du. De fleste testene er multiple choice, pluss at vi nesten ikke har noen langsvarsoppgaver. Dette gjør det jo mye lettere å få gode karakterer. En annen type prøve amerikanerne må ta er ACT eller SAT. Dette er en prøve over alle forskjellige fag, som kartlegger hvor godt du ligger an. Om du skal gå på college må du ta denne testen, og de fleste tar den så mange ganger som mulig. Jeg tror kanskje det er ca 6 mulige tester i løpet av et år. Som dere kanskje vet er college i USA veldig dyrt, og derfor er det mange som prøver å få gode scholarship. Det kan være for karakterene dine, fordi du er god i en sport og vil spille f.eks. baseball på college, eller så kan du også skrive essays og vinne små scholarship. 

Slike "foot prints" er det bortover hele veien fra meg til sports parken

Sport er en stor del av skolen. Nesten alle er enten medlem av en sport eller klubb. Det er også veldig school spirit, og alle drar for å se på kampene. Jeg sier alltid at jeg synes det er så gøy med school spiriten, men da ler de bare og sier at de ikke har på langt nær så mye som andre skoler. Før de mest "spesielle" kampene har vi også pep rally i gymsalen. Der er spillerne og cheerleaderne med. På min skole kan guttene velge mellom football, baseball, basketball, wrestling, golf, powerlifting, og track. Jentene kan velge mellom softball, basketball, cheer, golf, og track. Det går i sesonger, så du kan være med på flere ting. Om du er utvekslingsstudent kan det hende de har tryouts før du kommer dit, så om det er noe du virkelig vil være med på er det viktig at du skriver det i søknaden din. F.eks. cheerleaderne på min skole har tryouts i april.

Om du kommer ett minutt forsent om morgenen må du gå innom kontoret og få tardy slip, for dørene stenges når det ringer. Om du kommer forsent til en time, får du en tardy (3 tardy'er telles som 1 absense), og om du er borte fra en time får du en absense. Om du har A og mindre enn 5 absenses, eller B og mindre enn 3 absenses slipper du å ta semestertestene. Om du skal på do i timen eller om du må til skapet ditt må du få hallpass så du ikke blir sendt til rektor om en lærer stopper deg. Vi får bare 2 hallpasses i løpet av et semester, så jeg har ikke gått på do én gang i løpet av en time enda. Amerikanerne er veldig patriotiske, og hvert klasserom har et flagg. Hver eneste dag i løpet av 2. time under morning announcements, må vi reise oss opp og si Pledge of Allegiance. I begynnelsen visste jeg ikke om jeg skulle holde meg på hjertet og si det sammen med dem, men nå gjør jeg det - "I pledge allegiance to the flag of the United States of America, and to the republic for which it stands, one nation under God, indivisible, with liberty and justice for all."

Skolen min har også dress code, men den er ikke like streng som mange andre skoler. Vi får ikke vise skuldre, ha gjennomsiktige topper, eller ha klær med hull i. Vi har også fingertupp-regelen, hvor vi må kunne ha armene strakt ned uten at shortsen er kortere enn fingrene dine. Ellers er de ikke så veldig strenge, og om du skulle bryte en av reglene er det ikke alltid noen kommenterer det heller. Om de gjør det må du enten sette på deg skolens klær, eller om du har med deg skift kan du bare sette på deg det. Ellers er jo ikke amerikanerne så veldig kjent for å ha så veldig bra stil. Jeg sier ikke at alle er sånn, men de aller fleste. Guttene går med tennissokker, shorts, t-skjorte, og slippers eller nike's, og de fikser som regel ikke på håret sitt eller noe. Noen andre gutter er typisk cowboy gutter, og bruker boots og olabukser (men det er fortsatt stygt). Jentene bruker som regel tights eller track shorts, sandaler eller nike's, og en oversized t-skjorte. De fleste jenter tar seg tid til å krølle håret sitt og sminke seg veldig mye om morgenene.  

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentarMaria Holm Kaiser
Utvekslingsstudent i Blanchard, Oklahoma skoleåret 2013/14. Jeg drar med Explorius/CETUSA. Kontakt: mariaholmkaiser@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits